Welke soorten slimme woning systemen zijn er?

Domotica werd in het leven geroepen om jouw huiselijke leven aangenamer en comfortabeler te maken. Het is een systeem van automatisatie waarbij aangesloten apparaten vooraf ingestelde instructies gaan uitvoeren. Denk hierbij aan het automatisch openen of sluiten van de rolluiken, het bedienen van de verlichting via je smartphone, het op bepaalde tijdstippen opspringen van de verwarming en ga zo maar door.

Binnen de wereld van domotica zijn er verschillende soorten domotica die we kunnen onderscheiden. Deze soorten domotica willen we kort onder de loep nemen zodat je bij het kopen van domotica weet waar je op moet letten.

De verschillende soorten domotica

Domotica is een algemene verzamelnaam voor toestellen die met partiële automatisatie zijn uitgerust. We kunnen deze verzamelnaam echter in verschillende soorten domotica onderverdelen. Allereerst wordt er een onderscheid gemaakt tussen open en gesloten domotica systemen. Bij een open systeem kunnen toestellen van verschillende merken die van hetzelfde protocol gebruikmaken aan elkaar worden gekoppeld. Bij een gesloten systeem ben je merkgebonden en moet je dus steeds beroep doen op apparaten van dat specifieke merk. Een tweede onderscheid dat wordt gemaakt, is tussen draadloze en bekabelde domotica systemen. Draadloze systemen zijn vaak interessant bij oudere woningen als je niet te veel afbraakwerk wilt terwijl bekabelde systemen nog vaak in nieuwbouwwoningen worden gebruikt. Bekabelde domotica systemen zijn nog net iets stabieler en sneller.

 Kiezen maar

Tot slot wordt bij het onderscheid tussen verschillende soorten domotica vaak naar de bediening gekeken. Zo kan domotica niet alleen via een gecentraliseerd touchscreen in de woning bediend worden, maar is er ook de mogelijkheid om via sensoren of schakelaars te gaan. Tegenwoordig komen vele merken zelfs met hun eigen apps zodat ook bediening via de smartphone steeds frequenter wordt.

De keuze uit de verschillende soorten domotica maakt het mogelijk om een volledig domotica systeem op maat te ontwikkelen.