Levens redden met een AED-apparaat

Je hebt vast en zeker weleens een AED-apparaat zien hangen. Waarschijnlijk hangt er wel eentje bij (of in de buurt van) het bedrijf waar je werkt. Niet? Dan vind je er ongetwijfeld eentje bij de plaatselijke sportvereniging. Met behulp van dit apparaat kunnen mensen die getroffen worden door een hartaanval snel geholpen worden. Er komen steeds meer AED apparaten en dat is natuurlijk een goede ontwikkeling.


AED, daar red je levens mee
Er wordt al jaren veel reclame gebruikt voor de AED. Zo is de slogan ‘AED, daar red je levens mee’ jou vast niet vreemd. En deze slogan klopt ook nog eens als een bus. Iemand die getroffen is door een hartaanval, moet doorgaans binnen zes minuten gereanimeerd worden. In dat geval wordt de overlevingskans namelijk verdubbeld. Onderneem dan ook direct actie wanneer iemand getroffen wordt door een hartaanval. Wanneer jij niets doet en er geen AED-kenner in de buurt is, is de kans namelijk groot dat de persoon het niet overleefd.  
Hoe werkt een AED?
Heb jij nooit een AED gebruikt, dan ben je ongetwijfeld bang om het apparaat te gebruiken wanneer dit nodig is. Dat is echter helemaal niet nodig. Zelfs als jij het apparaat nooit eerder gebruikt hebt, kun jij er over het algemeen redelijk mee overweg. Dit komt doordat de AED in feite precies vertelt wat jij moet doen. Wacht dan ook vooral niet met het gebruiken van het apparaat tot er iemand komt die er verstand van heeft. Wanneer jij begint en er arriveert later een kenner, dan kan hij het natuurlijk altijd van je overnemen tot de hulpdiensten er zijn.